Bregje Deben

Bregje Deben

Raad van Inzicht

Bregje Deben

Bregje Deben
Bregje Deben

"Als je iets wil behouden moet je er eerst van kunnen houden".

Q: Kun je iets vertellen over je werkachtergrond?

Na mijn studie Theaterwetenschappen had ik maar één doel, het zakelijk en logistiek te ondersteunen van kunst- en erfgoedprojecten zodat kunstenaars en historici hun werk goed kunnen doen en wij daar dan weer heel lang van kunnen blijven genieten. In 2005 richtte ik mijn eigen culturele projectbureau op en werkte ik als freelance zakelijk leider en cultuuradviseur onder andere voor de Gemeente Amsterdam, erfgoedfestivals en organisaties en theatergezelschappen. Hier ontmoette ik Vivienne. In 2010 kwam de culturele sector in zwaar weer en besloot ik om de kunst- en erfgoedsector (tijdelijk) te verruilen voor de koffiesector.

In 2014 werd ik mede-eigenaar van de Koffieschool, een kenniscentrum waar iedere koffieliefhebber en professional alles kan leren over koffie. Binnen de Koffieschool heb ik mij gespecialiseerd in duurzame koffiehandel.
Net als met erfgoed is het voortbestaan van de koffie in het gedrang. Om iedere koffieliefhebber te laten weten wat er allemaal speelt op het land van de koffieboer heb ik in 2020 “De Prijs van Mijn Koffie” geschreven, een boek over duurzame koffiehandel. Ook geef ik les in dit onderwerp.

Q: Wat voor inspiratie haal je daar uit?

Ik vind het mooi om mensen aan het denken te zetten door ze kennis te bieden. Zaken die zo vanzelfsprekend lijken blijken een heel verhaal in zich mee te hebben. Weet jij eigenlijk wie verantwoordelijk is voor jouw dagelijkse kop koffie?

Raad van Inzicht

Q: Wat is jouw talent in je werk?

Mensen inspireren en enthousiasmeren. Verder vind ik het belangrijk om focus aan te brengen. Je kan niet de hele wereld veranderen maar als je je focust op datgene dat dicht bij jouw staat dan heeft dat vanzelf een olievlek effect.

Q: Welke plek verdient volgens jou praktische filosofie en creatief denken in de maatschappij?

Ik denk dat filosofie een verplicht onderdeel moet zijn van het onderwijssysteem. En creatief denken hoort daarbij. Vanuit een filosofisch vraagstuk komen tot een creatieve oplossing. Dit leidt tot innovatie en vernieuwing. Een weerbare samenleving die we vandaag de dag erg hard nodig hebben.

Q: En hoe wil/kan jij daaraan bijdragen?

Ik help mijn studenten kritisch na te denken over hoe om te gaan met vraagstukken binnen de koffieketen. Maar ook hoop ik mijn zoon van 11 en zijn generatie creativiteit en filosofische wijsheid mee te geven.

Q: Heb je misschien al een vraag voor de Raad van Inzicht?

Behoren filosofie en creativiteit tot onze eerste levensbehoeften?

Q: Wat ik nog meer wil vertellen is....

Ik hou van mensen die lef hebben. Die je de wereld door een andere bril laten zien zodat je je realiseert dat anders best wel interessant kan zijn. Vivienne zet je aan het denken op een manier waarop je uit je comfort zone stapt om zo te ontdekken dat het ook 'anders' kan en dat 'anders' niet eng hoeft te zijn.. En dat is lef.

Raadslid Irma Beereboom

Terug naar de Raad van Inzicht

Blog: Hoofd stukken

6 months ago

Jaaa, ik was net live met de #xenofoon : 'het filosofische telefoongesprek voor vreemde vragen'. Live op de radio! Op Radio 1 'De nieuws B.V.' Waarin ik o.a. het belang van kinderfilosofie kort uitleg. Met andere gast Marc van Dijk Je kunt het fragment hier terug horen.www.nporadio1.nl/fragmenten/de-nieuws-bv/a016201c-c7bf-42c9-b4ac-09607efa1e91/2022-04-06-de-week-...#radio1 #denieuwsbv #xenofoon #filosofoon #defilosofoongaatvreemd #weekvandekinderfilosofie #filosoferenmetkinderen #intiemevreemden #kinderfilosofie #vreemdevragen #zetkinderfilosofieopdekaart #hethoofdpodium ... See MoreSee Less
View on Facebook

6 months ago

Yes! De Xenofoon staat vermeld in de krant! In Trouw, krant van gisteren. Samen met collega Fabien van der Ham . En een groot interview met Marc van Dijk over zijn nieuwste boek over Becky Breinstein.De aanmeldingen komen nu wel binnen voor filosofische telefoongesprekken, en je kan je nog aanmelden ! Dus Ken of heb je een kind, tiener van tussen de 9 - 14 jaar oud die het leuk lijkt om eens een filosofisch, vervreemdend, telefoongesprek te voeren? Neem dan contact op met de Xenofoon. Stuur een berichtje of mail naar: info@hethoofdpodium.nlEn wel handig dat de Xenofoon ook Coronaproof is. Want ik heb Corona. 🤬 Twee jaar lang niet gehad, voor zover ik weet, en dan nu, uitgerekend in deze week. Die bol staat met leuke lessen, workshops, inhaal concerten, en ben ik ook nog jarig. (bleh). Maar de lijn van de Xenofoon staat open en is en blijft bereikbaar tijdens de Week van de Kinderfilosofie#weekvandekinderfilosofie #xenofoon #Telefoongesprek #filosofischtelefoongesprek #kinderfilosofie #filosoferenmetkinderen #corona ... See MoreSee Less
View on Facebook

6 months ago

Gevonden! Vondsten & Vragen uit het Museum van Vondsten & Vragen op de Dag van de Kinderfilosofie 2022Klik op een foto voor een antwoord op een vraag...En....wat is jouw antwoord? of misschien heb je wel een vraag?----Het Museum van Vondsten & Vragen werd ontwikkeld door Vivienne Janssen van het Hoofdpodium, Sanne Van Niel en Sylwia Falinska. Gemaakt door Jan-Willem van der Vegte. In het kader van de Dag van de Kinderfilosofie. #dagvandekinderfilosofie #intiemevreemden #museumvanvondstenenvragen #kinderfilosofie #filosoferenmetkinderen #vreemdevragen #zetkinderfilosofieopdekaart ... See MoreSee Less
View on Facebook

het Hoofdpodium

Vivienne Janssen
fa-envelope far   info@hethoofdpodium.nl
 fa-phone   06 48973889

Facebook icoon Twitter icoon Instagram icoon