kunsteducatie voor de basisschool

Filosofie en kunsteducatie

Kunsteducatie voor de basisschool

Filosofielessen in combinatie met kunsteducatie vind ik een interessante mix.
Omdat ik de filosofie meer praktische en creatieve ‘handen en voeten’ wilde geven, heb ik in het jaar (2015/2016) de *BIK-opleiding gevolgd.
Bij deze opleiding leerde ik projecten kunsteducatie (BIK-projecten) voor kinderen op de basisschool op te zetten die een langere periode beslaan. En waarin filosofie een duidelijke rol krijgt. Ik werk dan met de kinderen toe naar een gezamenlijk eindresultaat, zoals bijvoorbeeld een presentatie of expositie. Een op maat gemaakt BIK-project is natuurlijk ook mogelijk.

Kunsteducatie door een Bik'er

Als Bik'er leer ik kinderen enthousiast te maken voor allerlei kunstvormen en andere creatieve uitingen.
Een Bik'er is een professionele kunstenaar die vaak samen met leerkrachten, culturele instellingen en andere kunstenaars, kunsteducatie projecten uitvoert op bijvoorbeeld scholen en festivals.

Project: Per Ongelukken

Tijdens de opleiding heb ik twee projecten ontwikkeld:
– Het hilarische kunsteducatie project: ‘Per ongelukken‘ gaat over problemen en oplossingen rondom de school, met een filosofisch slot.
De school krijgt hier ineens een hele andere betekenis en kinderen gaan met andere ogen kijken naar hun klas, school en schoolplein. Ze lopen tegen 'problemen' aan maar leren hiervoor creatieve oplossingen te bedenken.
Hoe hilarischer de oplossing hoe beter! Geschikt voor kinderen uit groep 7/8.

Project: Reis door de kunst in 6 vragen

– Het filosofische kunsteducatie project ‘De reis door de kunst in 6 vragen‘ bestaat uit zes vragen in zes lessen. Vanuit een filosofische vraag onderzoeken kinderen al filosoferend, spelend en creërend een kunstdiscipline.
Dit project heeft op twee scholen gedraaid bij 8 groepen met in totaal 48 lessen. En is geschikt voor kinderen vanaf groep 4.

Beroepskunstenaarindeklas.www.hethoofdpodium.nl

Leven er op jouw school ideeën die je wilt omzetten tot meer filosofische kunstprojecten, maar weet je niet goed hoe? Of heb je interesse in één van deze projecten? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Terug naar 'filosofielessen voor de basisschool'

*De BIK-opleiding wordt georganiseerd door de master Kunsteducatie van de AHK. De opleiding is geregistreerd bij de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland en leidt op tot het landelijk erkend certificaat Beroepskunstenaar in de klas.

Blog: Hoofd stukken

Instagram

het Hoofdpodium

Vivienne Janssen
fa-envelope far   info@hethoofdpodium.nl
 fa-phone   06 48973889

LinkedIn het HoofdpodiumInstagram het HoofdpodiumFacebook het Hoofdpodium