kunsteducatie voor de basisschool

Filosofie en kunsteducatie

Kunsteducatie voor de basisschool

Filosofielessen in combinatie met kunsteducatie voor de basisschool vind ik een interessante mix.
Omdat ik de filosofie meer praktische en creatieve ‘handen en voeten’ wilde geven, heb ik in het jaar (2015/2016) de *BIK-opleiding gevolgd.
Bij deze opleiding leerde ik projecten kunsteducatie (BIK-projecten) voor kinderen op de basisschool op te zetten die een langere periode beslaan. En waarin filosofie een duidelijke rol krijgt. Ik werk dan met de kinderen toe naar een gezamenlijk eindresultaat, zoals bijvoorbeeld een presentatie of expositie. Een op maat gemaakt BIK-project is natuurlijk ook mogelijk.

Kunsteducatie door een Bik'er

Als Bik'er leer ik kinderen enthousiast te maken voor allerlei kunstvormen en andere creatieve uitingen.
Een Bik'er is een professionele kunstenaar die vaak samen met leerkrachten, culturele instellingen en andere kunstenaars, kunsteducatie projecten uitvoert op bijvoorbeeld scholen en festivals.

Project: Per Ongelukken

Tijdens de opleiding heb ik twee projecten ontwikkeld:
– Het hilarische kunsteducatie project: ‘Per ongelukken‘ gaat over problemen en oplossingen rondom de school, met een filosofisch slot.
De school krijgt hier ineens een hele andere betekenis en kinderen gaan met andere ogen kijken naar hun klas, school en schoolplein. Ze lopen tegen 'problemen' aan maar leren hiervoor creatieve oplossingen te bedenken.
Hoe hilarischer de oplossing hoe beter! Geschikt voor kinderen uit groep 7/8.

Project: Reis door de kunst in 6 vragen

– Het filosofische kunsteducatie project ‘De reis door de kunst in 6 vragen‘ bestaat uit zes vragen in zes lessen. Vanuit een filosofische vraag onderzoeken kinderen al filosoferend, spelend en creërend een kunstdiscipline.
Dit project heeft op twee scholen gedraaid bij 8 groepen met in totaal 48 lessen. En is geschikt voor kinderen vanaf groep 4.

Beroepskunstenaarindeklas.www.hethoofdpodium.nl

Leven er op jouw school ideeën die je wilt omzetten tot meer filosofische kunstprojecten, maar weet je niet goed hoe? Of heb je interesse in één van deze projecten? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Terug naar 'filosofielessen voor de basisschool'

*De BIK-opleiding wordt georganiseerd door de master Kunsteducatie van de AHK. De opleiding is geregistreerd bij de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland en leidt op tot het landelijk erkend certificaat Beroepskunstenaar in de klas.

Blog: Hoofd stukken

5 months ago

WIE JARIG IS TRAKTEERT!Vandaag is mijn verjaardag én de start van de Week van de Kinderfilosofie. Dat betekent: dubbel feest!Een vriendin belde met de vraag of ze even langs kon komen. Ja, gezellig!. Ik ging er verder niet vanuit dat ik nog bezoek zou ontvangen. Heb ook niemand uitgenodigd. Maar men besloot anders. En komen dus gewoon onaangekondigd langs ;-)) SPONTAAN BEZOEKMijn oudste jeugdvriend stond ineens met camper voor de deur om samen een ijsje of taartje te halen en op te peuzelen. En op de terug weg stond het volgende spontane bezoek voor de deur. Speciaal naar mij toe gereden voor een spoed verjaardagsgroet even buiten voor de deur en op afstand. Echt super lief! Nadat zij weg gingen kwam mijn vriend en een goede vriendin die langs zou komen.Ik voel me dus heel erg jarig!!EN WIE JARIG IS TRAKTEERT!Ik geef daarom 2 GRATIS FILOSOFISCHE TELEFOONGESPREKKEN met DE FILOSOFOON.Voor kinderen vanaf 9 jaar én volwassenen. Maar kinderen hebben voorrang. De gesprekken vinden dan plaats op een woensdag en / of vrijdag.En ik verloot 1 GRATIS FILOSOFIELES OVER NATUUR onder de scholen waar ik het afgelopen jaar les heb gegeven of waar ik stond ingepland maar door de coronamaatregelen niet door gingen.In eerste instantie was het de bedoeling een les te verloten en in te plannen tijdens de Week van de Kinderfilosofie. Maar omdat veel scholen nog geen gastdocenten toe laten, wordt die les in overleg later ingepland. Wellicht in deze maand April, omdat het de Maand van de Filosofie is. Super leuk als dat kan! Maar anders is een later moment natuurlijk ook mogelijk.HOE DING JE MEE?Deze aanbieding geldt deze hele WEEK VAN DE KINDERFILOSOFIE.Dus TOT EN MET ZATERDAG 17 APRIL.Voor de FILOSOFOON, ‘het filosofische telefoongesprek waar je in 20 minuten weer in contact komt met jezelf’, kun je tot en met zaterdag 17 april reageren door mij een mail of een persoonlijk bericht te sturen naar: info@hethoofdpodium.nlVoor de les op school laat ik dat uiterlijk maandag 19 april weten en neem contact op met de winnende school.Ik wens iedereen een hele toffe Week van de Kinderfilosofie!Vivienne#jarig #wiejarigistrakteert #dubbelfeest #weekvandekinderfilosofie #filosofie #filosoferenmetkinderen #dagjeuit #utrecht #kinderen #buitenspelen #natuur #natuuractiviteit#wvdk #kinderfilosofie #kritischlerendenken #denatuurwashier #naarbuiten #kids ... See MoreSee Less
View on Facebook

het Hoofdpodium

Vivienne Janssen
fa-envelope far   info@hethoofdpodium.nl
 fa-phone   06 48973889

Facebook icoon Twitter icoon Instagram icoon