workshop filosoferen met kinderen

Workshop filosoferen met kinderen

Introductie workshop: Filosoferen met kinderen

Tijdens deze introductie workshop 'filosoferen met kinderen', krijg je de basiskennis en vaardigheden van het filosoferen aangereikt waardoor je de eerste stappen kan zetten in het filosoferen met kinderen.

Wat ga je leren?

Geen vraag? Geen gesprek!
Een filosofisch gesprek begint met een filosofische vraag.
Maar wat is een filosofische vraag eigenlijk? En hoe herken je die uit de talrijke vragen waar kinderen mee komen?
Maar ook: hoe leren kinderen zelf filosofische vragen stellen en vooral: doorvragen? Dit leer je allemaal in deze workshop.
Vervolgens leer je hoe je met verdiepingsvragen (of graafvragen) en doorvraagvragen het gesprek filosofischer kunt maken en verder de diepte in gaat.

Voor wie?

De workshop is bedoeld voor iedereen die met kinderen werkt of (klein)kinderen heeft. Zoals leerkrachten in het basisonderwijs, pedagogisch medewerkers, kindercoaches, ouders, grootouders etc.
Zodat je ook thuis met kinderen kan filosoferen.

Filosoferen, hoe leer je dat?

Maak je een begin met filosoferen met kinderen dan maak je ook kennis met de filosofische denkhouding. Deze is onmisbaar in het filosoferen en een basisvoorwaarde voor het leiden van een filosofisch gesprek.
Je leert vanuit nieuwsgierigheid, een open houding en 'niet-weten' een gesprek te voeren.
En je eigen mening voor je te houden. Dat zal even wennen zijn maar is wel één van de kenmerken in het filosoferen.
Het draait in dit type gesprek namelijk nu om de antwoorden van de kinderen en niet om wat jij als leerkracht of begeleider ervan vindt.

breek uit je denkpad

In de workshop wisselen we theorie af met praktijkvoorbeelden en ga je ook zelf een filosofisch gesprek voeren. Zodat je zelf ervaart wat de verschillende technieken en methoden doen. Ook bespreken we de kenmerken van een filosofisch gesprek en vergelijken dat met andere soorten gesprekken, zoals het kringgesprek en debat.

Oke, wat levert het me op?

Je beheerst na deze introductieworkshop de basiskennis en vaardigheden om een gesprek filosofischer te maken.
Je ontvangt voorafgaand algemene informatie over de workshop en na de workshop krijg je een handout en materialen mee naar huis om zelf mee aan de slag te gaan.

Locatie: Bij jou op school, bso, thuis of praktijk.
Duur, tarief en aantal deelnemers in overleg. Neem contact met mij op om dit te bespreken.

Ja, ik doe mee!

 

Liever een vakleerkracht in de klas die zelf met kinderen gaat filosoferen? Dat kan natuurlijk!
Ik geef ook filosofielessen in de klas
.

Blog: Hoofd stukken

6 months ago

Jaaa, ik was net live met de #xenofoon : 'het filosofische telefoongesprek voor vreemde vragen'. Live op de radio! Op Radio 1 'De nieuws B.V.' Waarin ik o.a. het belang van kinderfilosofie kort uitleg. Met andere gast Marc van Dijk Je kunt het fragment hier terug horen.www.nporadio1.nl/fragmenten/de-nieuws-bv/a016201c-c7bf-42c9-b4ac-09607efa1e91/2022-04-06-de-week-...#radio1 #denieuwsbv #xenofoon #filosofoon #defilosofoongaatvreemd #weekvandekinderfilosofie #filosoferenmetkinderen #intiemevreemden #kinderfilosofie #vreemdevragen #zetkinderfilosofieopdekaart #hethoofdpodium ... See MoreSee Less
View on Facebook

6 months ago

Yes! De Xenofoon staat vermeld in de krant! In Trouw, krant van gisteren. Samen met collega Fabien van der Ham . En een groot interview met Marc van Dijk over zijn nieuwste boek over Becky Breinstein.De aanmeldingen komen nu wel binnen voor filosofische telefoongesprekken, en je kan je nog aanmelden ! Dus Ken of heb je een kind, tiener van tussen de 9 - 14 jaar oud die het leuk lijkt om eens een filosofisch, vervreemdend, telefoongesprek te voeren? Neem dan contact op met de Xenofoon. Stuur een berichtje of mail naar: info@hethoofdpodium.nlEn wel handig dat de Xenofoon ook Coronaproof is. Want ik heb Corona. 🤬 Twee jaar lang niet gehad, voor zover ik weet, en dan nu, uitgerekend in deze week. Die bol staat met leuke lessen, workshops, inhaal concerten, en ben ik ook nog jarig. (bleh). Maar de lijn van de Xenofoon staat open en is en blijft bereikbaar tijdens de Week van de Kinderfilosofie#weekvandekinderfilosofie #xenofoon #Telefoongesprek #filosofischtelefoongesprek #kinderfilosofie #filosoferenmetkinderen #corona ... See MoreSee Less
View on Facebook

6 months ago

Gevonden! Vondsten & Vragen uit het Museum van Vondsten & Vragen op de Dag van de Kinderfilosofie 2022Klik op een foto voor een antwoord op een vraag...En....wat is jouw antwoord? of misschien heb je wel een vraag?----Het Museum van Vondsten & Vragen werd ontwikkeld door Vivienne Janssen van het Hoofdpodium, Sanne Van Niel en Sylwia Falinska. Gemaakt door Jan-Willem van der Vegte. In het kader van de Dag van de Kinderfilosofie. #dagvandekinderfilosofie #intiemevreemden #museumvanvondstenenvragen #kinderfilosofie #filosoferenmetkinderen #vreemdevragen #zetkinderfilosofieopdekaart ... See MoreSee Less
View on Facebook

het Hoofdpodium

Vivienne Janssen
fa-envelope far   info@hethoofdpodium.nl
 fa-phone   06 48973889

Facebook icoon Twitter icoon Instagram icoon