Filosoferen over mentale weerbaarheid

Filosoferen over vrijheid

Lockdown; Als ondernemer in de box!

De lockdown tijdens het coronavirus gaf met het project ‘Ondernemers in de box’ een podium aan getroffen ondernemers. Honderd ondernemers kregen met ‘de box’ in twee-en-een-halve maand de mogelijkheid om hun ervaringen en verhalen te delen. Te vertellen hoe ze de eerste maanden van de lockdown periode zijn doorgekomen.

Ook ik mocht mee doen aan dit project van Nadja Willems. De box dient niet alleen als podium voor de ondernemers maar staat ook symbool voor de kleine ruimte waarin we allemaal moesten verblijven (binnen, thuis). En de box met een grootte van 1,5 x 1,5 meter is ook een metafoor voor de afstand die we tot elkaar moeten houden.

Van niks is onmogelijk naar niks is mogelijk

Ik koos voor dit beeld omdat ik vorig jaar met een filosofieworkshop over ‘NIETS’ op festival Zwarte Cross stond, gekoppeld aan het festivalthema #niksisonmogelijk. Nu een jaar later is alles totaal omgedraaid en is van de ene op de andere dag voor veel mensen #niksismogelijk geworden.

De vragen aan muzikanten en kunstenaars

– Kan ‘niets’ kunst zijn?
– Kan een vraag kunst zijn?
– Is stilte muziek?

Lockdown - Als ondernemer in de box!

Deze vragen werden plotseling actueel voor muzikanten, kunstenaars, andere creatieve mensen, culturele instellingen, vele andere ondernemers en mensen zoals jij en ik. Maar ik zag gelukkig ook dat vanuit dat ‘niets’, de ‘stilte’ er heel veel creativiteit ontstond. Zoals dit project. Lees de mooie, inspirerende, maar soms ook pijnlijke verhalen van deze ondernemers in coronatijd. En scroll even door naar mijn pagina.

Wil je ook een keer op deze manier filosoferen?

Denk je dat jij een goede plek of gelegenheid hebt of kent waar dit idee past?