workshop filosoferen met kinderen

Workshops

Workshops

Wordt VragenMaker en kritisch denker!

De roep om kritische en creatieve, vrije denkers en vragenmakers groeit. Net als iedereen schouders, oksels of knieholtes heeft, heeft iedereen ook een mening, een opinie. En via veel social media wordt die geregeld schreeuwerig en niet altijd genuanceerd de wereld in geslingerd.

Luisteren en vragen stellen

Hoe ga je hiermee om? In de klas, op je werk, met je familie en vrienden en in je eigen wijk.
Luisteren zonder oordeel, zonder direct in de emotie te schieten wanneer een opmerking of onderwerp je raakt, is een kunst en vergt veel oefening. Vragen stellen, even een denkpauze nemen voordat je iets roept, brengt rust in de meningenstorm en draagt bij in het scheiden van de zin van de onzin.

Stel je op als onwetende, een onbenul een niet-weter

Door oprecht vanuit nieuwsgierigheid vragen te stellen, je op te stellen als een soort onwetende, een niet-weter, een luisterend onbenul, kom je meer te weten over de wereld achter de mening en leer je die ander beter kennen.
Je zet jezelf dan niet zo zeer neer als deelnemer maar kijkt vanaf een afstandje – meer als een soort beschouwer – naar het gesprek. Het voordeel daarvan is dat er meer vanuit contact een gesprek gevoerd wordt en er meer begrip en inzicht over en weer ontstaat. Met een betere dialoog als resultaat.

workshop filosoferen met kinderen

Bovendien leer je ook jezelf beter kennen. En dat kan behoorlijk confronterend zijn om je eigen denkwijze, emoties of gedrag zo bloot op tafel te zien liggen. Dat geldt ook voor mij.
I have been there. In staat zijn tot zelfreflectie, willen leren, je denkwijze kritisch kunnen onderzoeken en zo nodig aanpassen is geen makkelijke taak. Het maakt je wel een wijzer en vrijer mens en vaak ook blijer.
Deze kritische maar nieuwsgierige denkhouding is een vaardigheid die iedereen leren kan. Of je nu vier jaar bent of 94 jaar.

Aanbod filosoferen

Omdat iedereen een brein heeft, een hoofd om mee te denken, ontwikkel ik verschillende workshops die toepasbaar zijn binnen uiteenlopende contexten. Voor jouw organisatie, professionals, bedrijf, teamuitje, vriendengroep, familiedag of leerlingen in school.

Blog: Hoofd stukken

Instagram

het Hoofdpodium

Vivienne Janssen
fa-envelope far   info@hethoofdpodium.nl
 fa-phone   06 48973889

LinkedIn het HoofdpodiumInstagram het HoofdpodiumFacebook het Hoofdpodium