workshop filosoferen met kinderen

Workshops

Workshops

Wordt VragenMaker en kritisch denker!

De roep om kritische en creatieve denkers groeit. Net als iedereen knieholtes heeft, heeft iedereen ook een mening, een opinie. En via social media wordt die geregeld schreeuwerig en niet altijd genuanceerd de wereld in geslingerd.

Ik denk dat een ander geluid, zoals meer vragen stellen en even een denkpauze nemen voordat je iets roept, rust brengt in de meningenstorm en bijdraagt in het onderscheiden van de zin en de onzin. Dat je door vragen te stellen, sowieso meer leert en meer te weten komt en de wereld achter de mening beter gaat verstaan. Maar dat de meninguiter ook beter gaat nadenken waarom die eigenijk iets zegt, waarop is dat eigenijk gebaseerd?

Door oprechte nieuwsgierigheid te tonen in de ander en je even niet als deelnemer maar als een soort beschouwer het gesprek aan te gaan, geloof ik dat je elkaar beter gaat begrijpen en ook een beter gesprek hebt met elkaar. Bovendien leer je ook jezelf beter kennen. Deze kritische maar nieuwsgierige denkhouding is een vaardigheid wat iedereen kan leren en ook noodzakelijk is aangeleerd te krijgen.Van jong tot oud en voor alle nivo's.

Het aanbod:

Leuk voor jouw organisatie, bedrijf, buurthuis, je team of leerlingen in school:
Nieuw is de workshop: Zet filosofie op de kaart!
Dit is een creatieve schrijfworkshop waar je met elkaar filosofische vragen gaat bedenken en maken voor op een ansichtkaart/affiche. Vragen die aansluiten op de actualiteit of inspelen op een thema.

Als afsluiting kun je met alle vragen op de affiches en kaarten er ook nog een VraagKunst Expositie van maken.
Misschien ook een leuk idee voor de komende themadag of het teamuitje?

workshop filosoferen met kinderen

Voor professionals die werken met kinderen
Wil je dat jouw team gaat filosoferen met kinderen? En de eerste kneepjes van dit denkvak leert?
Dan is een introductieworkshop filosoferen met kinderen een goed idee. Je leert dan de eerste stappen van het filosoferen en maakt kennis met een aantal materialen en denkoefeningen.

Ben je enthousiast geraakt en wil je je er meer in ontwikkelen? Dan is een verdiepingsworkshop mogelijk. Geheel op maat en naar wens gemaakt.
Geschikt voor leerkrachten op de basisschool, pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, kindercoaches en ouders.

Wil je liever dat een vakleerkracht met de kinderen gaat filosoferen? Dan kun je losse filosofielessen voor de basisschool afnemen. Zodat kinderen zelf met elkaar leren filosoferen.
- Filosofische kunstlessen: een combinatie van filosofie & kunsteducatie. Geschikt voor leerlingen op de basisschool.

Blog: Hoofd stukken

3 weeks ago

Ik vond een heel leuk filmverslag van de opening van de #weekvandedialoog in Apeldoorn. Met onder andere de Filosofoon, het filosofisch telefoongesprek dat je met de ander verbindt.....Gemaakt door de regionale nieuwszender #samen1 ... See MoreSee Less
View on Facebook

3 weeks ago

Filosoferen kan ook aan de telefoon! Bij de opening van de #weekvandedialoog (28 oktober) in het Stadhuis van @Apeldoorn gingen deelnemers met elkaar in filosofisch #Telefoongesprek met behulp van de #filosofoon. Het #filosofischetelefoongesprek dat je met de ander verbindt.Over vragen rondom het thema 'thuis'.Waar voel jij je thuis? Is thuis altijd gebonden aan een plek? Wat betekent thuis eigenlijk?De opening werd georganiseerd door Sylvia van Ark en Michiel Wiersinga van Samenspraak ApeldoornMet dank aan de #dedagvandekinderfilosofie voor het meedenken.Foto's door @Marnix.Klooster van fotoMX#samenspraak #apeldoornindialoog #samenspraakapeldoorn #samenthuis #opening #gemeenteapeldoorn #filosoferen #weekvandedialoog ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

Morgen is de kick-off van de #weekvandedialoog in #apeldoorn Met als thema '#thuis'. Georganiseerd door Samenspraak ApeldoornEn daar mag Het Hoofdpodium - Praktische filosofie de aftrap verzorgen met de #filosofoon. Hét filosofisch #Telefoongesprek dat je met de ander verbindt..Wat voor gesprek ontstaat er? Een huiselijk gesprek of een gesprek waarbij je je thuis voelt? Dat is nu de vraag..#samenspraak #apeldoornindialoog #samenspraakapeldoorn #samenthuis #opening #gemeenteapeldoorn28 oktober organiseert Samenspraak Apeldoorn in samenwerking met Gemeente Apeldoorn de feestelijke opening van De Week van de Dialoog. We hebben een divers programma, niet alleen met sprekers zoals Wethouder Danny Huizer en onze eigen voorzitter Michiel Wierenga. Maar ook kinderburgemeester Jolie verteld over haar ervaringen met de dialoog en onze eigen stadsdichter Herman Kattemölle draagt het gedicht voor dat hij speciaal heeft gemaakt voor de Week van de Dialoog. Maar dat is nog niet alles, want Het Hoofdpodium o.l.v. Vivienne Janssen laat ons kennismaken met Filosofoon.Ben je ook zo enthousiast geworden? Ook jij bent van harte welkom. Wel graag jezelf even aanmelden via info@samenspraakapeldoorn.nl. Ps. uiteraard kan je je nu ook al aanmelden voor één van de dialogen tijdens de week van de dialoog. Dit kan via deze link: samenspraakapeldoorn.nl/programma-apeldoorn-in-dialoog-2022/#samenspraakapeldoorn #apeldoornindialoog #samenthuis #opening #gemeenteapeldoorn ... See MoreSee Less
View on Facebook

8 months ago

Jaaa, ik was net live met de #xenofoon : 'het filosofische telefoongesprek voor vreemde vragen'. Live op de radio! Op Radio 1 'De nieuws B.V.' Waarin ik o.a. het belang van kinderfilosofie kort uitleg. Met andere gast Marc van Dijk Je kunt het fragment hier terug horen.www.nporadio1.nl/fragmenten/de-nieuws-bv/a016201c-c7bf-42c9-b4ac-09607efa1e91/2022-04-06-de-week-...#radio1 #denieuwsbv #xenofoon #filosofoon #defilosofoongaatvreemd #weekvandekinderfilosofie #filosoferenmetkinderen #intiemevreemden #kinderfilosofie #vreemdevragen #zetkinderfilosofieopdekaart #hethoofdpodium ... See MoreSee Less
View on Facebook

het Hoofdpodium

Vivienne Janssen
fa-envelope far   info@hethoofdpodium.nl
 fa-phone   06 48973889

Facebook icoon Twitter icoon Instagram icoon