workshop filosoferen met kinderen

Workshops

Workshops

Wordt VragenMaker en kritisch denker!

De roep om kritische en creatieve denkers groeit. Net als iedereen knieholtes heeft, heeft iedereen ook een mening, een opinie. En via social media wordt die geregeld schreeuwerig en niet altijd genuanceerd de wereld in geslingerd.

Ik denk dat een ander geluid, zoals meer vragen stellen en even een denkpauze nemen voordat je iets roept, rust brengt in de meningenstorm en bijdraagt in het onderscheiden van de zin en de onzin. Dat je door vragen te stellen, sowieso meer leert en meer te weten komt en de wereld achter de mening beter gaat verstaan. Maar dat de meninguiter ook beter gaat nadenken waarom die eigenijk iets zegt, waarop is dat eigenijk gebaseerd?

Door oprechte nieuwsgierigheid te tonen in de ander en je even niet als deelnemer maar als een soort beschouwer het gesprek aan te gaan, geloof ik dat je elkaar beter gaat begrijpen en ook een beter gesprek hebt met elkaar. Bovendien leer je ook jezelf beter kennen. Deze kritische maar nieuwsgierige denkhouding is een vaardigheid wat iedereen kan leren en ook noodzakelijk is aangeleerd te krijgen.Van jong tot oud en voor alle nivo's.

Het aanbod:

Leuk voor jouw organisatie, bedrijf, buurthuis, je team of leerlingen in school:
Nieuw is de workshop: Zet filosofie op de kaart!
Dit is een creatieve schrijfworkshop waar je met elkaar filosofische vragen gaat bedenken en maken voor op een ansichtkaart/affiche. Vragen die aansluiten op de actualiteit of inspelen op een thema.

Als afsluiting kun je met alle vragen op de affiches en kaarten er ook nog een VraagKunst Expositie van maken.
Misschien ook een leuk idee voor de komende themadag of het teamuitje?

workshop filosoferen met kinderen

Voor professionals die werken met kinderen
Wil je dat jouw team gaat filosoferen met kinderen? En de eerste kneepjes van dit denkvak leert?
Dan is een introductieworkshop filosoferen met kinderen een goed idee. Je leert dan de eerste stappen van het filosoferen en maakt kennis met een aantal materialen en denkoefeningen.

Ben je enthousiast geraakt en wil je je er meer in ontwikkelen? Dan is een verdiepingsworkshop mogelijk. Geheel op maat en naar wens gemaakt.
Geschikt voor leerkrachten op de basisschool, pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, kindercoaches en ouders.

Wil je liever dat een vakleerkracht met de kinderen gaat filosoferen? Dan kun je losse filosofielessen voor de basisschool afnemen. Zodat kinderen zelf met elkaar leren filosoferen.
- Filosofische kunstlessen: een combinatie van filosofie & kunsteducatie. Geschikt voor leerlingen op de basisschool.

Blog: Hoofd stukken

4 months ago

Jaaa, ik was net live met de #xenofoon : 'het filosofische telefoongesprek voor vreemde vragen'. Live op de radio! Op Radio 1 'De nieuws B.V.' Waarin ik o.a. het belang van kinderfilosofie kort uitleg. Met andere gast Marc van Dijk Je kunt het fragment hier terug horen.www.nporadio1.nl/fragmenten/de-nieuws-bv/a016201c-c7bf-42c9-b4ac-09607efa1e91/2022-04-06-de-week-...#radio1 #denieuwsbv #xenofoon #filosofoon #defilosofoongaatvreemd #weekvandekinderfilosofie #filosoferenmetkinderen #intiemevreemden #kinderfilosofie #vreemdevragen #zetkinderfilosofieopdekaart #hethoofdpodium ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 months ago

Yes! De Xenofoon staat vermeld in de krant! In Trouw, krant van gisteren. Samen met collega Fabien van der Ham . En een groot interview met Marc van Dijk over zijn nieuwste boek over Becky Breinstein.De aanmeldingen komen nu wel binnen voor filosofische telefoongesprekken, en je kan je nog aanmelden ! Dus Ken of heb je een kind, tiener van tussen de 9 - 14 jaar oud die het leuk lijkt om eens een filosofisch, vervreemdend, telefoongesprek te voeren? Neem dan contact op met de Xenofoon. Stuur een berichtje of mail naar: info@hethoofdpodium.nlEn wel handig dat de Xenofoon ook Coronaproof is. Want ik heb Corona. 🤬 Twee jaar lang niet gehad, voor zover ik weet, en dan nu, uitgerekend in deze week. Die bol staat met leuke lessen, workshops, inhaal concerten, en ben ik ook nog jarig. (bleh). Maar de lijn van de Xenofoon staat open en is en blijft bereikbaar tijdens de Week van de Kinderfilosofie#weekvandekinderfilosofie #xenofoon #Telefoongesprek #filosofischtelefoongesprek #kinderfilosofie #filosoferenmetkinderen #corona ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 months ago

Gevonden! Vondsten & Vragen uit het Museum van Vondsten & Vragen op de Dag van de Kinderfilosofie 2022Klik op een foto voor een antwoord op een vraag...En....wat is jouw antwoord? of misschien heb je wel een vraag?----Het Museum van Vondsten & Vragen werd ontwikkeld door Vivienne Janssen van het Hoofdpodium, Sanne Van Niel en Sylwia Falinska. Gemaakt door Jan-Willem van der Vegte. In het kader van de Dag van de Kinderfilosofie. #dagvandekinderfilosofie #intiemevreemden #museumvanvondstenenvragen #kinderfilosofie #filosoferenmetkinderen #vreemdevragen #zetkinderfilosofieopdekaart ... See MoreSee Less
View on Facebook

het Hoofdpodium

Vivienne Janssen
fa-envelope far   info@hethoofdpodium.nl
 fa-phone   06 48973889

Facebook icoon Twitter icoon Instagram icoon