Filosofie projecten in de Week van de Kinderfilosofie 2023

"Waardevol of waardeloos?"

Van 15 tot 23 april 2023 was de derde editie van de Week van de Kinderfilosofie. Door het hele land werden filosofie activiteiten voor kinderen georganiseerd. Het Hoofdpodium organiseerde ook filosofie projecten in de Week van de Kinderfilosofie. Onder het thema ‘waardevol of waardeloos’ gingen kinderen op onderzoek uit naar de betekenis van het begrip ‘waarde’.

Wanneer is iets waardeloos?Hoeveel waarde heeft een like op instagram?
Hoe lang blijft iets van waarde?
En (hoe) kun je dat meten?

Keuringsdienst van waarde
Het thema ‘waardevol en waardeloos’ is afgeleid van het thema van de Maand van de Filosofie: ‘Weerloos en waardevol’ en aangepast aan een thema wat meer geschikt is voor kinderen.

Kinder Keuringsdienst van Waarde

Als je als kind nadenkt over de waarde van iets, maak je vanzelf deel uit van de Landelijke Kinder Keuringsdienst van waarde. Je bent namelijk in feite aan het ‘keuren’: onderzoeken en beoordelen of iets van waarde is of niet meer.

Kortom: Kan het in de prullenbak of moet het mee in de schatkist? Want na elk gesprek gaat dat wat het meest waardevol wordt bevonden de schatkist in. Zo wordt de schatkist naarmate er meer gesprekken worden gevoerd steeds waardevoller met……??

Projecten door het Hoofdpodium:

De Filosofoon voor kinderen:

Voer een waardeloos (of waardevol) filosofisch telefoongesprek. Ben jij tussen de 9 en 14 jaar? En wil je jouw vragen van waarde delen in een telefoongesprek? Bel dan met de Filosofoon. De enige telefonische DenkLijn, die in verbinding staat met jouw denken, gedachten en vragen. Tijdens de Week van de Kinderfilosofie ミ★ GRATIS. ★彡

De Filosofische TroupTocht

Waar je al afvalrapend wijzer wordt (voor kinderen). Samen met kunstenares en wijkgenoot Sandra Westgeest van #elkedageenkever. En wat kiezen de kinderen dat van waarde is en mee moet in de schatkist en op Waardetransport gaat?

Er is een leuk verslag van gemaakt.

Filosofische trouptocht
Deze activiteit vond plaats in het Zocherpark, achter het Centraal Museum. Waar kinderen behalve over de waarde van afval ook over de waarde van kunst nadachten.