Filosoferen tijdens de Week van de Kinderfilosofie 2021

Bomen over de natuur

De maand april is traditioneel de Maand van de Filosofie. Dit jaar vindt nu ook in april de allereerste Week van de Kinderfilosofie plaats. Het thema is ‘natuur’.
Van vrijdag 9 t/m zaterdag 17 april 2021 worden er door het hele land allerlei activiteiten georganiseerd waar kinderen filosoferen over natuur. Het Hoofdpodium is daar natuurlijk ook bij en organiseert een aantal leuke activiteiten die je kunt doen.

Filosoferen op Fort Maarsseveen

zaterdag 10 april 2021 van 15.00 - 17.00 uur

Moeten wij de natuur helpen?
Polderwachter Marcel Blekendaal en Vragenmaker Vivienne Janssen nemen de kinderen mee op natuurtocht bij Fort Maarsseveen. Ze ontdekken door de verhalen van de Polderwachter wie er allemaal wonen op het Fort.

En waarom virussen en plaag dieren zo blij zijn met de mens.
En we ontmoeten een zieke Es.

Fort Maarsseveen

Kunnen we hem helpen? Moeten we hem wel helpen?

Voor kinderen van 9-12 jaar.

Filosoferen onder De Filosofieboom in Park Oog in Al

zondag 11 april 2021 van 11.00 - 12.00 uur

Wat is natuur? Waar houdt natuur op?
En ben jij eigenlijk natuur?

Tijdens de Week van de Kinderfilosofie vind je de Filosofieboom ook in het Park Oog in Al in Utrecht! Kinderen gaan op natuuronderzoek en denken ze na over vragen als: Kan de natuur veranderen? Kun je natuur meenemen naar binnen? Kom chillen en filosoferen in het park, doe denkspellen en hang jouw favoriete natuurvraag in de boom!
Voor kinderen van 9 – 12 jaar!

Is jouw huisdier natuur?

De KinderFilosofoon!

woensdag 14 april 2021 van 16.00 - 18.00 uur

Het filosofische telefoongesprek dat je in 20 minuten weer in contact brengt met jezelf!

De Filosofoon

In deze tijd van Corona en quarantaine is de roep naar contact en verbinding groter dan ooit. Noodgedwongen zitten we al een jaar massaal, en vaak alleen, thuis en kunnen we veel moeilijker een praatje maken met elkaar en contact hebben met onze dierbaren. Dit raakt ook kinderen en jongeren. Het is dan fijn dat ze iemand kunnen bellen en hun verhaal kunnen delen.

Daarom is er de Filosofoon voor kinderen: De KinderFilosofoon. Voor kinderen tussen de 9 en 15 jaar. Op woensdag 14 april, tijdens de Week van de Kinderfilosofie, kunnen kinderen gratis gebeld worden en 20 minuten een filosofisch telefoongesprek voeren over hun eigen vraag of een vraag kiezen uit het ‘vraagmenu’.

Nog meer activiteiten

In die week strijkt de Filosofieboom ook meerdere keren neer bij BSO het Tuinhuis waar kinderen van de BSO filosoferen over de natuur. En tijdens de ‘buitenspeeldag’ gaan kinderen van ‘Op de Groene Alm’ buiten denken over de natuur op het plein en het veldje om de hoek. Naderhand hangen de kinderen hun favoriete vraag in de Vragenboom.