workshop filosoferen met kinderen

Workshop filosoferen met kinderen

Introductie workshop: Filosoferen met kinderen

Tijdens deze introductie workshop 'filosoferen met kinderen', krijg je de basiskennis en vaardigheden van het filosoferen aangereikt waardoor je de eerste stappen kan zetten in het filosoferen met kinderen.

Wat ga je leren?

Geen vraag? Geen gesprek!
Een filosofisch gesprek begint met een filosofische vraag.
Maar wat is een filosofische vraag eigenlijk? En hoe haal je die filosofische vraag uit de talrijke vragen waar kinderen mee komen?
Hoe leren kinderen zelf filosofische vragen stellen en vooral: doorvragen? Dit leer je allemaal in deze workshop.
Vervolgens leer je hoe je met verdiepingsvragen en doorvraagvragen het gesprek filosofischer kunt maken en verder de diepte in gaat.

Voor wie?

De workshop is bedoeld voor iedereen die met kinderen werkt of (klein)kinderen heeft. Leerkrachten in het basisonderwijs, pedagogisch medewerkers, kindercoaches, ouders, grootouders etc.
Zodat je ook thuis met kinderen kan filosoferen.

Filosoferen, hoe leer je dat?

Ga je starten met filosoferen met kinderen dan maak je ook kennis met de filosofische denkhouding. Deze is onmisbaar in het filosoferen en een basisvoorwaarde voor het leiden van een filosofisch gesprek.
Je leert vanuit nieuwsgierigheid, een open houding en 'niet-weten' een gesprek te voeren. En je eigen mening voor je te houden.
Dat is even wennen maar het is één van de kenmerken in het filosoferen.
Het draait in dit type gesprek om de antwoorden van de kinderen en niet om wat jij als leerkracht of begeleider ervan vindt.

In de workshop wisselen we theorie af met praktijkvoorbeelden en ga je ook zelf een filosofisch gesprek voeren. Zodat je ervaart wat de verschillende technieken en methoden doen. Ook bespreken we de kenmerken van een filosofisch gesprek en vergelijken dat met andere soorten gesprekken, zoals het kringgesprek.

workshop filosoferen met kinderen

Oke, wat levert het me op?

Je beheerst na deze introductieworkshop de basiskennis en vaardigheden om een gesprek filosofischer te maken.
Je ontvangt voorafgaand algemene informatie en tijdens de workshop krijg je een handout en materialen mee naar huis om zelf mee aan de slag te gaan.

Locatie: in Company. Dus bij jou op school, bso, thuis of praktijk.
Duur, tarief en aantal deelnemers in overleg. Neem contact met mij op om dit te bespreken.

Ja, ik doe mee!

Liever een vakleerkracht in de klas die zelf met kinderen gaat filosoferen? Dat kan natuurlijk! Ik geef ook filosofielessen in de klas.

Blog: Hoofd stukken

8 months ago

WIE JARIG IS TRAKTEERT!Vandaag is mijn verjaardag én de start van de Week van de Kinderfilosofie. Dat betekent: dubbel feest!Een vriendin belde met de vraag of ze even langs kon komen. Ja, gezellig!. Ik ging er verder niet vanuit dat ik nog bezoek zou ontvangen. Heb ook niemand uitgenodigd. Maar men besloot anders. En komen dus gewoon onaangekondigd langs ;-)) SPONTAAN BEZOEKMijn oudste jeugdvriend stond ineens met camper voor de deur om samen een ijsje of taartje te halen en op te peuzelen. En op de terug weg stond het volgende spontane bezoek voor de deur. Speciaal naar mij toe gereden voor een spoed verjaardagsgroet even buiten voor de deur en op afstand. Echt super lief! Nadat zij weg gingen kwam mijn vriend en een goede vriendin die langs zou komen.Ik voel me dus heel erg jarig!!EN WIE JARIG IS TRAKTEERT!Ik geef daarom 2 GRATIS FILOSOFISCHE TELEFOONGESPREKKEN met DE FILOSOFOON.Voor kinderen vanaf 9 jaar én volwassenen. Maar kinderen hebben voorrang. De gesprekken vinden dan plaats op een woensdag en / of vrijdag.En ik verloot 1 GRATIS FILOSOFIELES OVER NATUUR onder de scholen waar ik het afgelopen jaar les heb gegeven of waar ik stond ingepland maar door de coronamaatregelen niet door gingen.In eerste instantie was het de bedoeling een les te verloten en in te plannen tijdens de Week van de Kinderfilosofie. Maar omdat veel scholen nog geen gastdocenten toe laten, wordt die les in overleg later ingepland. Wellicht in deze maand April, omdat het de Maand van de Filosofie is. Super leuk als dat kan! Maar anders is een later moment natuurlijk ook mogelijk.HOE DING JE MEE?Deze aanbieding geldt deze hele WEEK VAN DE KINDERFILOSOFIE.Dus TOT EN MET ZATERDAG 17 APRIL.Voor de FILOSOFOON, ‘het filosofische telefoongesprek waar je in 20 minuten weer in contact komt met jezelf’, kun je tot en met zaterdag 17 april reageren door mij een mail of een persoonlijk bericht te sturen naar: info@hethoofdpodium.nlVoor de les op school laat ik dat uiterlijk maandag 19 april weten en neem contact op met de winnende school.Ik wens iedereen een hele toffe Week van de Kinderfilosofie!Vivienne#jarig #wiejarigistrakteert #dubbelfeest #weekvandekinderfilosofie #filosofie #filosoferenmetkinderen #dagjeuit #utrecht #kinderen #buitenspelen #natuur #natuuractiviteit#wvdk #kinderfilosofie #kritischlerendenken #denatuurwashier #naarbuiten #kids ... See MoreSee Less
View on Facebook

het Hoofdpodium

Vivienne Janssen
fa-envelope far   info@hethoofdpodium.nl
 fa-phone   06 48973889

Facebook icoon Twitter icoon Instagram icoon